Güvenlik Büro Amirliği -

Hukuk Mevzuatı

gelişim üniversitesi
  1.   Güvenlik Büro Amirliği
  2. İçerik


Hukuk Mevzuatı


Hukuk Mevzuatı ve Yetkilerimiz 
 
Güvenlik hizmetlerini sunan ve alanların farklılaşması ile özel güvenlik sistemi ve sektörü oluşmuştur. Bu nedenle 24.07.1981 tarihinde yürürlüğe giren 2495 sayıl Bazı Kurum ve Kuruluşların Korunması ve Güvenliklerinin sağlanması Hakkında Kanun 10.06.2004 tarihinde 5188 sayıl Özel Güvenlik ve Hizmetlerine Dair Kanun ve Kanunun Uygulanması Hakkında Yönetmelik ile özel güvenlik hizmetleri yeniden düzenlenmiştir. Bu yasalarda özel güvenlik hizmeti, kamu güvenliğini tamamlayıcı mahiyette ve hizmet olarak tanımlanmıştır. Bu özelliği ile hem kamu hem özel alanlarla ilgili olan güvenlik hizmetini sunanlar ve alanların hukukunu bilmeleri ve uygulamaları gerekmektedir. Mevzuatlar yetki verirken bunların kullanılmasını şartlara bağlamıştır. Özel Güvenlik görevlisi, yetkisini kullanırken dikkat etmesi gereken kaideler varadır. Bunlara mutlak surette uyması gerekecektir. 
 
Özel Güvenlik Yetkileri
 
Kimlik sorma yetkisi.
Durdurma ve arama yetkisi(Güvenlik kontrolü ve güvenlik sisteminden geçirme)
El koyma, eşyayı emanete alma yetkisi.
Yakalama, gözaltına alma yetkisi.
Zor kullanma yetkisi (hukuka uygunluk ilkesi)
Yardım isteyenlere (Acil durumlarda) yardım etme (görevi) yetkisi.
Suça el koyma yetkisi.
Olay yerini ve delileri koruma yetkisi.
Gözetleme, kontrol etme yetkisi.  
 
Özel güvenlik görevlilerinin yetkileri genel kollukta olduğu gibi yetkiler önleyici görevler (Koruyucu, suç öncesi) ve adli görevler (suç sonrası) olarak ayrılmaktadır.
 
Özel güvenlik görevlileri yetkilerini kendilerine belirlenmiş sınırlar içinde ve belirlenen mesai saatleri arasında kullanır ve Genel kolluk Kuvvetlerine bildirmekle yükümlüdür. Sınırları dışında kalan yerlerde Genel Kolluk Kuvvetleri yetkilidir.